Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowa babka

Dwukolorowa babka

Autor:

Przepisów i artykułów: 517 Ocena: 6595

Dodano:

Odsłon: 648

Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych, polecam ten wypiek. Jest łatwy i szybki w wykonaniu, oraz bardzo smaczny :)

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 200 g. masła
  • 1/2 szklanki kakao + 9 łyżek wody
  • 5 dużych jaj
  • łyżka syropu z wanilią lub cukier waniliowy w proszku
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko można lekko podgrzać, aby uzyskać tą temperaturę.

    Masło roztopić i wystudzić.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Do kakaa dodać 1/2 szklanki cukru i 9 łyżek wody. Ma powstać gęsta papka.

    Do wystudzonego masła dodać pozostały cukier i ucierać mikserem ok. 2 minuty. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie na przemian mleko i mąkę. Wymieszać mikserem.

    Odjąć z białej masy dwie szklanki i dodać do papki z kakaem. Wymieszać mikserem.

    Nastawiamy piekarnik do 170* grzanie dół.

    Na formę kładziemy dwie łyżki masy białej, na nią dwie łyżki masy ciemnej.
    Nakładamy w jednym miejscu i nie rozprowadzamy łyżką. Masa sama się rozejdzie pod wpływem ciężaru. Robimy w ten sposób do wyczerpania składników. Na koniec można delikatnie przechylić formę, w celu wyrównania.

    Pieczemy ok. 60 minut w 170 *. Lub do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń