Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowa babka marmurkowa

Dwukolorowa babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 634

Tradycyjne waniliowo - kakaowe ciacho. Polecam na prosty popołudniowy deser.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przesiania mąki do pierwszego naczynia. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, mieszamy.

    W drugim naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Do puszystej masy stopniowo wbijamy jajka i dodajemy aromat waniliowy, ciągle miksując.

    Łączymy obie masy, powoli wsypując suche składniki do mokrych, dolewamy mleka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy.

  2. Blaszkę o długości 30 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.

    Wlewamy masę do formy - naprzemiennie raz jasną, raz ciemną - do ich wykończenia. Na końcu za pomocą widelca robimy delikatne zygzaki po wierzchu.

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 1 godzinę 15 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń