Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne waniliowo - kakaowe ciacho. Polecam na prosty popołudniowy deser.
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1094
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 120
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 144
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 157
Dzisiaj przepis na proste i bardzo smaczne racuchy z kapusty białej. Przepis...
Odsłon: 1094
Żeberka duszone w głębokiej patelni, przyprawione ziołami- rozmarynem, tymian...
Odsłon: 120
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety...
Odsłon: 144
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 157
Składniki
Rozpoczynamy od przesiania mąki do pierwszego naczynia. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, mieszamy. W drugim naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Do puszystej masy stopniowo wbijamy jajka i dodajemy aromat waniliowy, ciągle miksując. Łączymy obie masy, powoli wsypując suche składniki do mokrych, dolewamy mleka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy.
Blaszkę o długości 30 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę do formy - naprzemiennie raz jasną, raz ciemną - do ich wykończenia. Na końcu za pomocą widelca robimy delikatne zygzaki po wierzchu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 1 godzinę 15 minut. Smacznego!