Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne waniliowo - kakaowe ciacho. Polecam na prosty popołudniowy deser.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4426
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 168
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20782
Składniki
Rozpoczynamy od przesiania mąki do pierwszego naczynia. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, mieszamy. W drugim naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Do puszystej masy stopniowo wbijamy jajka i dodajemy aromat waniliowy, ciągle miksując. Łączymy obie masy, powoli wsypując suche składniki do mokrych, dolewamy mleka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, mieszamy.
Blaszkę o długości 30 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę do formy - naprzemiennie raz jasną, raz ciemną - do ich wykończenia. Na końcu za pomocą widelca robimy delikatne zygzaki po wierzchu. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni około 1 godzinę 15 minut. Smacznego!