Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dwukolorowa pianka"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Składniki
Żelatynę włóż do miseczki z zimną wodą i pozostaw na 10 minut, aby nasiąkła. Resztę wody zlej. Ubij na sztywno schłodzoną kremówkę.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ubijając, dodaj do niej 6 żółtek i roztarty miąższ z wanilii. Wymieszaj z 2/3 porcji ubitej kremówki. Do miseczki z żelatyną wlej 2 łyżki wody. Wstaw na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej. Następnie wmieszaj żelatynę do białej masy czekoladowej. Odstaw do lekkiego stężenia.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ubij z 3 żółtkami. Dodaj resztę bitej śmietany.
Maliny zalej 30 ml wody (kilka odłóż), dodaj cukier. Gotuj 15 minut. Przetrzyj przez sito, wystudź. Do pucharków nałóż połowę białej masy, ciemną masę, resztę białej i sos owocowy. Ozdób miętą i resztą malin.
Czas ok. 60 min; porcja – 490 kcal, cena 4,30 zł.
Aby go przyrządzić, 50 dag malin przebierz i przetrzyj przez sito. W 100 ml letniej wody rozpuść 3 łyżki żelatyny. Przestudź i połącz z masą malinową. Dodaj 15 dag cukru, zmiksuj. Na koniec wmieszaj 2 szklanki ubitej na sztywno kremówki. Powstałym kremem delikatnie napełniaj babeczki lub dekoruj ciasta i torty.Źródło: Świat kobiety