Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ślimaczki są pełnoziarniste, można jeść bez wyrzutów :)
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 123
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 95
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 123
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 95
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
Składniki
* mąki przesiewamy * drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce * gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości * ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao * stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedni po drugiem
mąki przesiewamy
* ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały) * zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce
* gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)* pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni
gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości
z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)
ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao
stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedni po drugiem
ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały)
zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)* pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni
z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)