Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ślimaczki są pełnoziarniste, można jeść bez wyrzutów :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3745
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2100
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3745
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2100
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5555
Składniki
* mąki przesiewamy * drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce * gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości * ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao * stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedni po drugiem
mąki przesiewamy
* ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały) * zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce
* gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)* pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni
gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości
z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)
ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao
stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedni po drugiem
ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały)
zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)* pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni
z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)