Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowy biszkopt z masą serowo-jogurtową:

Dwukolorowy biszkopt z masą serowo-jogurtową:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 5844

Masa serowo-jogurtowa jest przyjemnie orzeźwiająca i nie za słodka.Jeśli ktoś woli bardziej słodkie - może dodać 2-3 łyżki cukru. Ale nie ma potrzeby bo galaretki są wystarczająco słodkie.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • Masa serowo-jogurtowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 duże jogurty typu greckiego
  • 200 g masła
  • 2 galaretki bananowe
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki amaretto lub innego alkoholu
  • 2 łyżki śmietanki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt z masą serowo-jogurtową:

    Upiec dwa biszkopty. Jeden jasny i jeden ciemny.
    Po ostygnięciu w każdym wyciąć za pomocą kieliszka kółka i je pozamieniać. Jasne włożyć w ciemny biszkopt a ciemne w jasny .
    Ułożyć pierwszy blat w formie, w które się piekł (u mnie forma o wymiarach 36 cm/25 cm)
    Skropić amaretto. Posmarować 2 łyżkami dżemu brzoskwiniowego.



  2. Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie razem z żelatyną. Odstawić do przestygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na "puch". Stopniowo dodawać po łyżce sera . Następnie dolewać małymi porcjami jogurt i lekko tężejącą galaretkę. Wylać na pierwszy blat ciasta. Ciasto wstawić na 15 minut do lodówki by masa stężała. Przykryć drugim blatem.



  3. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, połączyć z dwoma łyżkami amaretto i śmietanką. Oblać ciasto.
    Udekorować dowolnie. U mnie chałwa w formie wełny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń