Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Donaty są z pewnością odmianą pączków i tak samo kojarzy się je z karnawałem. Polecam mój wypiek z piekarnika, gdyż jest mniej kaloryczny, a dynia dodaje mu pięknego koloru. Z podanych proporcji powinno wyjść około dwudziestu kilku ciastek.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 71
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 593
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5627
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 71
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 593
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5627
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, drożdże, sól, jajka, puree z dyni, roztopione letnie masło, ekstrakt waniliowy i ciepłe mleko. Zarobić ciasto. Następnie wyrabiać 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką na godzinę. W tym czasie ciasto wyraźnie urośnie. Wtedy wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Lekko porozciągać palcami na grubość 2-3 cm. Szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku małym kieliszkiem wykroić środek. Tak przygotowane donaty układać w foremce na papierze do pieczenia. Te które się nie zmieszczą w foremce zostawić na stolnicy. Jedne i drugie przykryć ściereczką na kolejną godzinę. Piec partiami w nagrzanym piekarniku 15-18 minut, aż ładnie się zrumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować białą czekoladą rozpuszczoną w ciepłym mleku. Na koniec posypka.