Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe ciasteczka z nutką pomarańczy, cynamonu i kardamonu to pyszne połączenie. Ciasteczka wybornie smakują i bardzo szybko znikają ze stołu.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457334
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1359
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2196
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 547
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457334
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1359
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2196
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 547
Składniki
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać puree z dyni, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na 12 części, usunąć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką lub foremką w kształcie koła wyciąć krążki, na każdy ułożyć cząstkę jabłka.
Złożyć na pół i docisnąć kąciki ciasta.
Cukier kryształ wymieszać z cynamonem i szczyptą mielonego kardamonu.
Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posypką z cukru i cynamonu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12- 15 minut. Ciasteczka można posypać gotową przyprawą do szarlotki.