Do góry

Desery Przepis na:

Dyniowy biszkopt z galaretką

Dyniowy biszkopt z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1811

Dodano:

Odsłon: 5768

Jesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku.

Składniki

  • biszkopt dyniowy: 4 jajka małe
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 70 g mąki tortowej
  • 70 g puree z dyni pieczonej
  • galaretka dyniowa: 400 g dyni hokkaido
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 200 ml śmietany 30 %
  • krem budyniowy: 250 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 750 ml mleka 3.2%
  • 110 g herbatników z czekoladą
  • kakao do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowy biszkopt z galaretką

Przygotowanie

  1. Pure z dyni:
    Dynię kroję na kawałki razem ze skórą, pozbawiam nasion, układam na blaszce na papierze i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż będzie miękka. Jak przestygnie miksuję blenderem i przecieram przez sitko.

  2. Biszkopt dyniowy:

    Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki . Białka ubijam na sztywno dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut.


  3. Galaretka z dyni:

    Sok z pomarańczy podgrzewam w garnku aż będzie gorący i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzona dodaje do puree dyniowego. Śmietankę ubijam na sztywno i mieszam z dynią.

  4. Krem budyniowy:

    Miękkie masło ucieram na puch. Do garnka wlewam 500 ml mleka, dodaję cukier i zagotowuję. Budynie i żółtka rozrabiam w 250 ml mleka zimnego. Wlewam do gotującego mleka i mieszam aż zgęstnieje. Odstawiam z gazu i wierzch budyniu nakrywam folią spożywczą, żeby nie wytworzył się kożuch. Odstawiam do przestygnięcia

    Do masła dodaję po łyżce budyniu i ucieram krem.

    Na biszkopt dyniowy wykładam 1/3 kremu budyniowego, potem wylewam galaretkę dyniową i wstawiam do lodówki aż stężeje. Wykładam połowę kremu budyniowego który został, układam ciastka, i znowu krem budyniowy. Ciasto dekoruję kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń