Do góry

Desery Przepis na:

Dżemowy przekładaniec bez pieczenia

Dżemowy przekładaniec bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 548 Ocena: 4232

Dodano:

Odsłon: 629

Ciasto/deser na herbatnikach przekładanych masą z dżemu z galaretką z cząstkami mandarynki i polewą z gorzkiej czekolady. Fajny i słodki pomysł na wykorzystanie ubiegłorocznych dżemów:) Ciasto przygotowuję w małym pojemniku bo jest dość słodkie i jeden kawałek do kawki w zupełności wystarcza największemu łasuchowi:)

Składniki

  • warstwa I:
  • dżem wiśniowy niskosłodzony 1 słoik /270 ml/
  • galaretka wiśniowa 1 op
  • woda 1 szklanka
  • warstwa II:
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik /270 ml/
  • galaretka cytrynowa 1 op
  • woda 1 szklanka
  • mandarynka 1szt
  • dodatkowo:
  • herbatniki /u mnie 24 szt/
  • czekolada 1 szt
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżemowy przekładaniec bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowujemy galaretki: w jednej szklance wrzątku rozpuszczamy galaretkę wiśniową a w drugiej galaretkę cytrynową.Odstawiamy by wystygły i zaczęły gęstnieć.
    Do przygotowania deseru wybrałam małą blaszkę, na szerokość której idealnie mieściły się dwa herbatniki a na długość cztery.
    Na dnie układamy herbatniki.
    Dżem wiśniowy blendujemy z gęstniejącą galaretką wiśniową i wykładamy na ciastka. Przykrywamy drugą warstwą lekko dociskając.
    Na herbatnikach układamy cząstki mandarynki i masę brzoskwiniową /dżem brzoskwiniowy zblendowany z gęstniejącą galaretką cytrynową/. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników również lekko dociskając.
    Czekoladę /wybrałam gorzką/ rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na wierzchu "ciasta". Odstawiamy do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń