Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser na przyjęcie urodzinowe dla naszych pociech.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Wykonanie ciasta: Mleko zagotować z solą i masłem. Garnek zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać drewnianą łyżką i ponownie wstawić na wolny ogień, ciągle mieszając (aż masa zbije się w kulę). Ponownie zdjąć z ognia, wbić 5 jajek i dokładnie wymieszać. Do wystudzonej masy wsypać proszek do pieczenia. Z ciasta formować podłużne placuszki. Wstawić do nagrzanego (do temp. 220) piekarnika i piec 20 minut (gdy eklerki podrosną zmniejszyć temp. Do 170 stopni).
Wykonanie kremówki: Ubić na parze 3 jaja z łyżką mąki. Gdy masa zgęstnieje zaparzyć ją mlekiem zagotowanym z cukrem wanilinowym. Ogrzewać nadal ubijając, aż ponownie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić (wsadzić garnek do zimnej wody). Margarynę dobrze utrzeć i dodawać po łyżce zimnej masy. Rozetrzeć na jednolity krem. Eklerki przekroić na połowy i przekładać masą. Ciasteczka można polać czekoladą.