Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 374
Dodano: 16.04.2018
Odsłon: 777
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.
Doprowadzamy do wrzenia.
2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka.
3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy.
4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka i napowietrzona.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy podłużne ciastka na wyłożoną papierem.
6. Pieczemy ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia.
7. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy do wystygnięcia.
8. W między czasie przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
9. Zimne eklerki przekrajamy nożem wzdłuż (najlepiej nożem z piłką)
10. Na jedną część nakładamy lekko ciepły budyń i układamy borówki, przykrywamy drugą częścią.
Gotowe eklerki można dodatkowo polać czekoladą
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 17 kwietnia 2018Zgłoś do usunięcia
Fajne ciacho, biorę trzy ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz