Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowe ciasto czekoladowe z polewą – pyszne, szybkie, tanie

Ekspresowe ciasto czekoladowe z polewą – pyszne, szybkie, tanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 1877

Dodano:

Odsłon: 15064

Jeszcze jedno ciasto czekoladowe, ale robione inna metoda. Pyszne, wilgotne z rewelacyjną polewa czekoladową. Przepis na ekspresowego „murzynka” okazał się wielkim hitem. Kilka osób napisało mi jednak, ze nie lubią smaku sody. Dzisiaj pokaże Wam nieco inny przepis na bazie proszku do pieczenia i robiony odrobine inaczej.

Składniki

  • Ciasto:
  • 180 g maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 70 g oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowe ciasto czekoladowe z polewą – pyszne, szybkie, tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka, dodać do nich szczyptę soli i utrzeć na puszysta masę z cukrem.

    Następnie do utartych jaj, ciągle mieszając, dodać olej.

  2. Do tak przygotowanej masy przesiać wszystkie suche składniki i dobrze wymieszać.

    Na koniec wlać gorącą wodę i dobrze połączyć z masą.

  3. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. grzanie góra – dół. Piec do suchego patyczka 35 – 45 minut.

    Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

  4. Zrobić polewę: W garnuszku zagotować mleko z masłem. Kiedy masło się rozpuści, garnek zdjąć z grzania i wrzucić do niego pokrojoną w mniejsze kawałki czekoladę. Czekoladę dobrze rozpuścić w mleku i gotową polewę odstawić do ostygnięcia.

    Kiedy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy i polać tężejącą polewą.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń