Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-12-2022
Przepis na ekspresowe ciasto z makiem Ciasto, łatwe, szybkie oraz bardzo smaczne. Idealne dla zabieganych przed świętami.
Puszyste, delikatne i orzeźwiające. Przygotowuje się je w 10 minut, a pałaszu...
Odsłon: 4863
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 75
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 86
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 72
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 489
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 75
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 86
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 72
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 489
Składniki
Białka ubić na sztywno. Masło roztopić w rondelku a następnie przestudzić. Mąkę, cukier puder, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny przełożyć do jednej miski i chwile wymieszać suche składniki. Na koniec wlać przestudzone masło i wymieszać za pomocą miksera. Masa wyjdzie dosyć gęsta. Do masy makowej dodawać partiami ubitą pianę i mieszać za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec w 170C ok 1 godziny lub do momentu tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polukrowałam lukrem, można również pospać cukrem pudrem lub oblać czekoladą. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Rolada z kremem karpatkowym
Desery
Pleśniak z jabłkami
Desery
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Rolada z kremem karpatkowym
Krem karpatkowy wydaje mi się jednym z najsmaczniejszych, a rolada jednym z n...
Odsłon: 21
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 489