Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tofu musi występować wyłącznie w daniach wegańskich i wegetariańskich jako zamiennik mięsa? Niekoniecznie. Może także wzbogacić inne dania. Świetnym dowodem na to jest chińska potrawa mapo tofu. Zobacz przepis i wypróbuj koniecznie, jeśli lubisz różnorodne kuchnie świata.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 631
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25743
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 631
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1384
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25743
Składniki
Tofu pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebule dymki pokrój w krążki, oddzielając białe części od zielonych.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekany imbir, czosnek oraz białe części dymki. Smaż tak długo, aż zaczną pachnieć.
Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je łopatką, aż będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione.
Przełóż na patelnię pastę doubanjiang oraz fermentowaną czarną fasolę (douchi). Wymieszaj i smaż dalej. Dodaj sos sojowy, cukier oraz płatki chili. Dopraw solą oraz pieprzem.
Wlej bulion drobiowy na patelnię i delikatnie wymieszaj. Dodaj tofu i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodaj zielone części dymki i wymieszaj.