Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tofu musi występować wyłącznie w daniach wegańskich i wegetariańskich jako zamiennik mięsa? Niekoniecznie. Może także wzbogacić inne dania. Świetnym dowodem na to jest chińska potrawa mapo tofu. Zobacz przepis i wypróbuj koniecznie, jeśli lubisz różnorodne kuchnie świata.
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Składniki
Tofu pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebule dymki pokrój w krążki, oddzielając białe części od zielonych.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekany imbir, czosnek oraz białe części dymki. Smaż tak długo, aż zaczną pachnieć.
Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je łopatką, aż będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione.
Przełóż na patelnię pastę doubanjiang oraz fermentowaną czarną fasolę (douchi). Wymieszaj i smaż dalej. Dodaj sos sojowy, cukier oraz płatki chili. Dopraw solą oraz pieprzem.
Wlej bulion drobiowy na patelnię i delikatnie wymieszaj. Dodaj tofu i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodaj zielone części dymki i wymieszaj.