Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowy piernik - wilgotny i lekki niczym chmurka

Ekspresowy piernik - wilgotny i lekki niczym chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 417 Ocena: 3900

Dodano:

Odsłon: 43349

Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie masz aż tyle czasu? Przygotuj nasz ekspresowy piernik, który zrobi furorę nie tylko w czasie świąt. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a każdy kto go spróbuje, poprosi cię o dodatkowy kawałek.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 duża paczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • Polewa i masa czekoladowa:
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 10 łyżek śmietanki 36%
  • Do przełożenia
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ekspresowy piernik - wilgotny i lekki niczym chmurka

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Składniki mokre wymieszaj osobno, a suche osobno. Połącz wszystko delikatnie, ale dokładnie. Niewielką blachę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Piecz ok. 50 minut.

  2. Wszystkie składniki na polewę stop w rondelku, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia, aby masa przestygła i zgęstniała.

  3. Gdy ciasto wystygnie przekrój je wzdłuż na pół. W środek wyłóż powidła i wylej połowę polewy czekoladowej. Resztą polewy polej ciasto. Nie trzymaj piernika w lodówce. Pychota!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń