Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, kremowy, szybki w przygotowaniu Sernik Tiramisu
Blacha do pieczenia 24 X 32 cm, keksówka z napełnioną do połowy wrzącą wodą
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 784
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12303
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7438
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 784
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12303
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7438
Składniki
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wykładam papierem do pieczenia. 1 szklankę wystudzonej kawy rozpuszczalnej mieszam z dwiema łyżkami likieru Amaretto. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni (opcja góra - dół).
Do miski dodaję twaróg sernikowy, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz budyń waniliowy w proszku i miksuję 6 minut na jednolitą masę. Po 6 minutach do masy dodaję jajka i miksuję jeszcze 4 minuty w celu połączenia się składników.
1/3 masy serowej przekładam łyżką na wyścieloną papierem blachę do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję, następnie biszkopty maczam w kawie wymieszanej z Amaretto i układam na dole oraz na górze masy, a na to ścieram gorzką czekoladę. Następnie znowu wykładam łyżką 1/3 masy i równomiernie rozsmarowuję i na to dodaję na środku masy biszkopty wymaczane w kawie z Amaretto. Na to wykładam łyżką ostatnią 1/3 masy i równomiernie rozsmarowuję.
Na dole piekarnika układam keksówkę z napełnioną do połowy wrzącą wodą, a ciasto przekładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (opcja góra - dół) i piekę około 40 minut. Po 40 minutach uchylam drzwiczki od piekarnika, studzę ciasto i jak będzie całkowicie ostudzone wkładam na 12 godzin do lodówki.