Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki deser z PRL-u to pyszna propozycja, którą przygotujesz szybko i to z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w lodówce. I jak to w przypadku każdego dania nawiązującego do dawnych lat, z powodzeniem możesz zastąpić kakaowe herbatniki zwykłymi lub po prostu okruszkami z pieczonego wcześniej ciasta. Jeśli masz kakao – dodaj je do śmietany. Jeśli jednak akurat go zabrakło, nie martw się! Możesz je pominąć lub całość posypać wiórkami czekoladowymi. Wszystko zależy od ciebie.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2821
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 263
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2821
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 263
Składniki
Na pół godziny przed rozpoczęciem pracy wstaw miskę i pucharki deserowe do lodówki, by się schłodziły. Herbatniki pokrusz w robocie kuchennym na drobne okruchy. Odstaw.
W schłodzonej misce wymieszaj ze sobą śmietankę, cukier, kakao i ekstrakt waniliowy za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Kiedy masa będzie już jednolita, zwiększ obroty do maksymalnych. Ubijaj całość do uzyskania sztywnej konsystencji bitej śmietany. Przenieś krem do rękawa cukierniczego.
Do zimnych pucharków wsyp po łyżce okruchów ciasteczek, a następnie wyciśnij krem do ok. połowy wysokości. Posyp okruchami i ponownie wyłóż krem do samej góry, formując elegancką gwiazdę na szczycie.
Całość posyp pozostałymi jeszcze okruchami. Elegancki deser z PRL-u podawaj natychmiast po przygotowaniu. Temperatura i czas sprawią, że śmietana będzie tracić swoją gęstość.