Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki deser z PRL-u to pyszna propozycja, którą przygotujesz szybko i to z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w lodówce. I jak to w przypadku każdego dania nawiązującego do dawnych lat, z powodzeniem możesz zastąpić kakaowe herbatniki zwykłymi lub po prostu okruszkami z pieczonego wcześniej ciasta. Jeśli masz kakao – dodaj je do śmietany. Jeśli jednak akurat go zabrakło, nie martw się! Możesz je pominąć lub całość posypać wiórkami czekoladowymi. Wszystko zależy od ciebie.
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 14
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 31
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1010
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 250
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14245
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 14
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 31
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1010
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 250
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14245
Składniki
Na pół godziny przed rozpoczęciem pracy wstaw miskę i pucharki deserowe do lodówki, by się schłodziły. Herbatniki pokrusz w robocie kuchennym na drobne okruchy. Odstaw.
W schłodzonej misce wymieszaj ze sobą śmietankę, cukier, kakao i ekstrakt waniliowy za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Kiedy masa będzie już jednolita, zwiększ obroty do maksymalnych. Ubijaj całość do uzyskania sztywnej konsystencji bitej śmietany. Przenieś krem do rękawa cukierniczego.
Do zimnych pucharków wsyp po łyżce okruchów ciasteczek, a następnie wyciśnij krem do ok. połowy wysokości. Posyp okruchami i ponownie wyłóż krem do samej góry, formując elegancką gwiazdę na szczycie.
Całość posyp pozostałymi jeszcze okruchami. Elegancki deser z PRL-u podawaj natychmiast po przygotowaniu. Temperatura i czas sprawią, że śmietana będzie tracić swoją gęstość.