Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancki deser z PRL-u to pyszna propozycja, którą przygotujesz szybko i to z zaledwie kilku składników, które z pewnością masz w lodówce. I jak to w przypadku każdego dania nawiązującego do dawnych lat, z powodzeniem możesz zastąpić kakaowe herbatniki zwykłymi lub po prostu okruszkami z pieczonego wcześniej ciasta. Jeśli masz kakao – dodaj je do śmietany. Jeśli jednak akurat go zabrakło, nie martw się! Możesz je pominąć lub całość posypać wiórkami czekoladowymi. Wszystko zależy od ciebie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14129
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1635
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16104
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6483
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14129
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1635
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16104
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6483
Składniki
Na pół godziny przed rozpoczęciem pracy wstaw miskę i pucharki deserowe do lodówki, by się schłodziły. Herbatniki pokrusz w robocie kuchennym na drobne okruchy. Odstaw.
W schłodzonej misce wymieszaj ze sobą śmietankę, cukier, kakao i ekstrakt waniliowy za pomocą miksera na najniższych obrotach.
Kiedy masa będzie już jednolita, zwiększ obroty do maksymalnych. Ubijaj całość do uzyskania sztywnej konsystencji bitej śmietany. Przenieś krem do rękawa cukierniczego.
Do zimnych pucharków wsyp po łyżce okruchów ciasteczek, a następnie wyciśnij krem do ok. połowy wysokości. Posyp okruchami i ponownie wyłóż krem do samej góry, formując elegancką gwiazdę na szczycie.
Całość posyp pozostałymi jeszcze okruchami. Elegancki deser z PRL-u podawaj natychmiast po przygotowaniu. Temperatura i czas sprawią, że śmietana będzie tracić swoją gęstość.