Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1721

Dodano:

Odsłon: 8646

Ciasto z owocami, masa budyniowa i polewa czekoladowa. Oto Fale Dunaju. Przepis stary, ale cały czas na czasie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 150 ml. oleju
  • 150 ml. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • wiśnie ( miałam w syropie)
  • Krem:
  • 500 ml. mleka
  • 1 żółtko
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g. masła
  • Polewa:
  • 100 g. masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fale Dunaju

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę na największych obrotach miksera.
    zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
    i mleko. Gdy składniki się połączą, wylać połowę ciasta na prostokątną blachę,
    wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy, dodać kakao i 2 łyżki mleka.
    Zmiksować i wylać na jasną część ciasta. Na wierzch, wyłożyć wiśnie
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 25-30 minut.

  2. Przygotować krem.
    Odmierzyć 1/2 szklanki mleka, dodać do niego żółtko i mąkę.
    Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka, zagotować z cukrem.
    Do gotującego mleka, wlać masę budyniową i mieszać, aż zgęstnieje.
    Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą, albo tak jak ja,
    co jakiś czas zamieszać, żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupa.
    Masło zmiksować. Cały czas miksując, dodawać po łyżce masy budyniowej.
    Gotowy krem, wyłożyć na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.

  3. Przygotować polewę.
    Do rondelka włożyć masło, dodać cukier i kakao.
    Gotować na małym gazie, cały czas mieszając. Dodać mleko. Gotować do uzyskania
    gładkiej polewy. Wymieszać i zestawić z kuchenki.
    Jeszcze chwilę mieszać i wylać na ciasto.
    Ciasto, wstawić ponownie do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń