Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie ciasto bez pieczenia. Góra jest lekko ciągnąca, dół to masa karpatkowa i biszkopty. Ciasto dla miłośników ciągutek.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 181
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 117
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2647
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107694
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 181
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 117
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2647
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107694
Składniki
Tortownica 18 cm, może być wyłożona folią przezroczystą. Przygotować poncz z herbaty, cukru i soku cytrynowego, ostudzić. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami maczanymi w ponczu. Masę karpatkową zrobić według przepisu na opakowaniu, potem podzielić ją na dwie części. Jedną wymieszać z niebieskim barwnikiem. Na biszkopty nakładamy warstwę białego kremu, potem niebieskiego.
Masę lekko przemieszać nożem, następnie pionowo wbić biszkopty, dokładnie dociskając je do spodniej warstwy ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
2 masa. Masło rozpuszczamy z wodą i cukrem. Ostudzone miksujemy z mlekiem w proszku. Masę dzielimy na pół, jedną mieszamy z niebieskim barwnikiem.Tak przygotowane masy na przemian wylewamy na biszkopty i przerwy pomiędzy nimi. Schładzamy.