Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja czekoladowo-rumowa"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 722
Składniki
Białą i ciemną czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej. Na dużym płaskim półmisku rozsmaruj białą czekoladę. Gdy zastygnie, pokryj ją warstwą ciemnej czekolady, schłodź. Po 30 min, kiedy masa stwardnieje, ostrym nożem zeskrob grube wiórki. Schowaj je do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier puder. Wymieszaj z mascarpone oraz 1 łyżką rumu. Do masy wsyp zagęstniki, miksuj 2 min. Mleko podgrzej, rozpuść w nim kawę oraz miód, wymieszaj z resztą rumu.
Oba biszkopty nasącz połową mlecznego ponczu. Na spod nim rozsmaruj 1/3 kremu. Ciasteczka maczaj w pozostałym ponczu i układaj na kremie. Przykryj 1/2 masy śmietanowej i drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu, oprósz kakao. Schłodź. Udekoruj czekoladowymi wiórkami.Źródło: Tina