Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja czekoladowo-rumowa"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1044
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 141
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 115
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1044
Składniki
Białą i ciemną czekoladę rozpuść osobno w kąpieli wodnej. Na dużym płaskim półmisku rozsmaruj białą czekoladę. Gdy zastygnie, pokryj ją warstwą ciemnej czekolady, schłodź. Po 30 min, kiedy masa stwardnieje, ostrym nożem zeskrob grube wiórki. Schowaj je do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier puder. Wymieszaj z mascarpone oraz 1 łyżką rumu. Do masy wsyp zagęstniki, miksuj 2 min. Mleko podgrzej, rozpuść w nim kawę oraz miód, wymieszaj z resztą rumu.
Oba biszkopty nasącz połową mlecznego ponczu. Na spod nim rozsmaruj 1/3 kremu. Ciasteczka maczaj w pozostałym ponczu i układaj na kremie. Przykryj 1/2 masy śmietanowej i drugim blatem biszkoptowym. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu, oprósz kakao. Schłodź. Udekoruj czekoladowymi wiórkami.Źródło: Tina