Do góry

Desery Przepis na:

Faszerowane ziemniaki z pieca

Faszerowane ziemniaki z pieca

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Faszerowane ziemniaki z pieca"

Składniki

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 10 dag kuskusu
  • 1 marchew
  • 15 dag pomidorków cherry
  • 1 ogórek świeży
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 łyżek sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy
  • 450 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, owinąć folią aluminiową, piec ok. 60 min w temp. 180oC, przekroić na pół. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.

  2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Pomidory podzielić na ćwiartki. Szczypior posiekać. Ogórek obrać, pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać z kuskusem i serem, doprawić 1 łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem.

  3. Farsz rozłożyć na ziemniakach, polać sosem (jogurt zmiksować z siekaną natką, czosnkiem, sokiem i przyprawami).

  4. Takie ziemniaki z ­powo­dzeniem mogą zastąpić obiad lub kolację. Do sosu możesz dodać 1-2 łyżki gęstego majonezu.

  5. ok. 90 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń