Do góry

Desery Przepis na:

Faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Faszerowany bakłażan"

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • cukinia
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 25 dag pieczarek
  • zioła
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 15 dag sera typu mozzarella
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcje, czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 4,30 zł.

  2. Bakłażany i cukinię umyj, osusz. Bakłażany przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż gniazda nasienne wraz z częścią miąższu tak, by powstały łódeczki. Cukinię pozbaw nasion, pokrój w półplasterki.

  3. Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Umieść na patelni z łyżką rozgrzanego oleju. Smaż, mieszając, 4-5 minut. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty.

  4. Pieczarki opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię i miąższ bakłażana. Duś 2-3 min. Farsz dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną drobno mozzarellą.

  5. Bakłażany oprósz solą, napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. Udekoruj świeżymi ziołami.

  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, ko perkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.

  7. Kupiłaś większe pieczarki? Posiekane nóżki wykorzystaj do bakłażanów, a kapelusze podaj osobno. Możesz je nafaszerować mięsem mielonym, żółtym serem lub warzywami i zapiec w piekarniku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń