Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3756
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2114
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5560
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5578
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3756
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2114
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5560
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5578
Składniki
Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki.
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć folią i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykroić prostokątne paski, każdy z nich lekko naciąć w środku, następnie jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Oprószamy cukrem pudrem.