Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne, kruche, super cieniutkie faworki są tak pyszne, że u nie jednej już osoby wywołały uśmiech i wspomnienie - zupełnie jak u mojej babci :)
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 767
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 193
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31400
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 767
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 193
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31400
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 446
Składniki
Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (grubość ok. 1-1,5 mm) - ciasto jest bardzo elastyczne i podatne na wałkowanie. Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2,5 - 3 cm i każdy pasek po skosie na kawałki długości 10-15 cm (nie muszą być równe, nie ma to znaczenia). Każdy kawałek nacinamy wzdłuż na środku (nacięcie około 2 cm) i jeden koniec przekładamy przez nacięcie.
Na patelnię wlewamy około 3 cm oleju rzepakowego (może być kokosowy) i smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Jeszcze letnie faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)