Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 593
Dodano: 04.02.2021
Odsłon: 12153
5-6 os. | 30 min | średnie | tanie |
Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy żółtka , sól, cukier oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto.
Ciasto przekładamy na stolnicę.
Wałkujemy kilkukrotnie (10-15 razy), składając za każdym razem na pół. W ten sposób wtłoczymy powietrze w ciasto. Formujemy w kulę.
Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko.
Wycinamy nożem lub nożem do pizzy długie paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.
Gotowe… Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)