Do góry

Desery Przepis na:

Faworki / chrust

Faworki / chrust

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 97

Dodano:

Odsłon: 89

Chrupiące i słodkie ? Dlaczego nie . Dziś zrobimy faworki .

Składniki

  • * 20 dkg mąki * 3 żółtka * Szczypta soli * 3-4 łyżek gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka spirytusu * Smalec
  • Olej * Cukier puder * Cukier waniliowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faworki / chrust

Przygotowanie

  1. Z mąki ,żółtek,szczypty soli ,śmietany i proszku do pieczenia oraz spirytusu zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto ma mieć gęstość ciasta pierogowego .Następnie za pomocą tłuczka do mięsa ciasto wybijamy przez około 10 min z każdej strony .Dzięki temu faworki będą bardziej kruche. Ciasto wałkujemy partiami. Powinno być dośc cienkie . Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości około 3 cm a długości 10-15 cm. Nacinamy każdy pasek na samym środku i przewijamy .
    Do dość głębokiego garnka wrzucamy smalec i wlewamy olej. Tłuszczu powinno być tyle aby smażone faworki mogły swobodnie pływać . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron aż będą rumiane . Gotowe faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz lub półmisek i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń