Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i słodkie ? Dlaczego nie . Dziś zrobimy faworki .
Z mąki ,żółtek,szczypty soli ,śmietany i proszku do pieczenia oraz spirytusu zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto ma mieć gęstość ciasta pierogowego .Następnie za pomocą tłuczka do mięsa ciasto wybijamy przez około 10 min z każdej strony .Dzięki temu faworki będą bardziej kruche. Ciasto wałkujemy partiami. Powinno być dośc cienkie . Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości około 3 cm a długości 10-15 cm. Nacinamy każdy pasek na samym środku i przewijamy .
Do dość głębokiego garnka wrzucamy smalec i wlewamy olej. Tłuszczu powinno być tyle aby smażone faworki mogły swobodnie pływać . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron aż będą rumiane . Gotowe faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz lub półmisek i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .
Pyszne, słodkie, kruche chruściki. Klasyczne. Warte grzechu.
Odsłon: 4705
W moim domu na tłusty czwartek były pączki natomiast na ostatki faworki, któr...
Odsłon: 2834
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 225
Wiosenny grill na którym znalazły się pieczarki z pysznym nadzieniem, do tego...
Odsłon: 22
Bardzo szybkie ciasteczka, które przygotujecie bez tłuszczu i bez nabiału! Na...
Odsłon: 75
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 225
Wiosenny grill na którym znalazły się pieczarki z pysznym nadzieniem, do tego...
Odsłon: 22
Bardzo szybkie ciasteczka, które przygotujecie bez tłuszczu i bez nabiału! Na...
Odsłon: 75
Składniki
Z mąki ,żółtek,szczypty soli ,śmietany i proszku do pieczenia oraz spirytusu zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta pierogowego .Następnie za pomocą tłuczka do mięsa ciasto wybijamy przez około 10 min z każdej strony .Dzięki temu faworki będą bardziej kruche. Ciasto wałkujemy partiami. Powinno być dośc cienkie . Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości około 3 cm a długości 10-15 cm. Nacinamy każdy pasek na samym środku i przewijamy . Do dość głębokiego garnka wrzucamy smalec i wlewamy olej. Tłuszczu powinno być tyle aby smażone faworki mogły swobodnie pływać . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron aż będą rumiane . Gotowe faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz lub półmisek i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .
Przepisy Desery
Desery
Torcik dla synowej
Desery
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Desery
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Torcik dla synowej
Torcik który dzisiaj przedstawiam , zrobiłam dla mojej synowej na jej kolejne...
Odsłon: 41
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Bardzo szybkie ciasteczka, które przygotujecie bez tłuszczu i bez nabiału! Na...
Odsłon: 75