Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i słodkie ? Dlaczego nie . Dziś zrobimy faworki .
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15533
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2823
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15533
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4662
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2823
Składniki
Z mąki ,żółtek,szczypty soli ,śmietany i proszku do pieczenia oraz spirytusu zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta pierogowego .Następnie za pomocą tłuczka do mięsa ciasto wybijamy przez około 10 min z każdej strony .Dzięki temu faworki będą bardziej kruche. Ciasto wałkujemy partiami. Powinno być dośc cienkie . Rozwałkowane ciasto kroimy na paski o szerokości około 3 cm a długości 10-15 cm. Nacinamy każdy pasek na samym środku i przewijamy . Do dość głębokiego garnka wrzucamy smalec i wlewamy olej. Tłuszczu powinno być tyle aby smażone faworki mogły swobodnie pływać . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron aż będą rumiane . Gotowe faworki wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz lub półmisek i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym .