Do góry

Desery Przepis na:

Faworki (chrusty) z mascarpone

Faworki (chrusty) z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 1040

Dodano:

Odsłon: 1749

Faworki (chrusty) z mascarpone wychodzą bardzo delikatne i odpowiednio chrupiące. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 300 g mąki tortowej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faworki (chrusty) z mascarpone

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

  2. iasto zbijamy wałkiem około 10- 15 minut (wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).

    Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

  3. Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6x2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.
    Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.
    Smażymy z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń