Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki przygotowane dla wnucząt , które zawitały na święto babci i dziadka, a że je uwielbiają to babcia musiała je dla nich przygotować. Są proste w przygotowaniu, kruche i pyszneee , ale najwięcej czasu pochłania pieczenie. No ale czego się nie robi dla naszych kochanych wnucząt. Polecam
miska, sitko, wałek, garnek, nóż lub radełko, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy,
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę , sól oraz ocet, Wymieszać zagniatając gładkie jednolite ciasto. Ciasto wałkować wałkiem i składać i tak przez kilka minut , tłuc ciasto wałkiem. Ciasto podzielić na części , każdą część kolejno rozwałkować cienki placek, nożem kroić paski długości jakie chcemy długie faworki, nacinać w środku i jedną stronę przewijać przez nacięcie. Rozgrzać olej i wkładać partiami faworki po kilka sztuk. Smażyć na złoty rumiany kolor z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na ręczniku papierowym. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przygotowanie faworków do pieczenia.
Faworki gotowe do podania.