Do góry

Desery Przepis na:

Faworki domowe

Faworki domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2319 Ocena: 14651

Dodano:

Odsłon: 221

Przepis moje mamy, faworki są delikatne po prostu rozpływają się w ustach.

Składniki

  • Składniki:
  • Mąka pszenna 25 dag
  • Masło 2 dag
  • Żółtka jaja 3 szt.
  • Gęsta śmietana 18% ¼ szklanki
  • Kieliszek spirytusu
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder i waniliowy do posypki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką. Rozwałkowane ciasto kroić nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i po przestudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń