Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis moje mamy, faworki są delikatne po prostu rozpływają się w ustach.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182161
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 290
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44687
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182161
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 290
Składniki
Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i odłożyć na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką. Rozwałkowane ciasto kroić nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak aby utworzył się węzeł. W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i po przestudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. SMACZNEGO.