Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 31-01-2016
smaczne faworki na tłusty czwartek ;)
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1721
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 323
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1721
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 323
Składniki
Wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Wybić drewnianym wałkiem, zawinąć w ściereczkę i schłodzić przez ok. 1 godzinę.
Następnie podzielić na kilka części – te, których nie wałkujemy, trzymamy pod ściereczką, żeby ciasto nie wysychało. Wałkować jak najcieniej podsypując niewielką ilością mąki.
Formować faworki: ciasto pociąć na paski , w środku wzdłuż naciąć ostrym nożem i koniec faworka przewlekać przez środek nacięcia.
Smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Faworki błyskawicznie się smażą, ledwo co włożymy a już trzeba odwracać wiec polecam najpierw wszystkie zrobić potem smażyć. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.