Do góry

Desery Przepis na:

Faworki z piekarnika

Faworki z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 79554

Dodano:

Odsłon: 9636

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na lżejszą wersję faworków, bo nie smażonych, a pieczonych w piekarniku. Faworki są bardzo smaczne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie 2 blachy faworków
  • 450 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 1 szklanka (250 ml) kefiru
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka (jajka rozmiar L)
  • 50 g masła roztopionego i przestudzonego (może być margaryna)
  • 1 łyżeczka sody (około 6 gramów)
  • szczypta soli
  • otarta skórka z jednej cytryny (około 1 łyżeczki)
  • cukier puder do posypania faworków
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wybijam żółtka, dodaję kefir, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, masło i dokładnie mieszam (mieszałam rózgą).

    Następnie dodaję mąkę, sodę i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 2-3 minuty.

    Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed wałkowaniem podsypuję mąką.

  2. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki, każdy faworek nacinam wzdłuż na środku i przekładam przez nacięcie jeden z końców ciasta.

    Tak przygotowane faworki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki piekę na dwie tury.

  3. Pieczenie:
    Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 12 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem, faworki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 24 stycznia fajny pomysł , można pochłonąć większą ilość bez wyrzutów sumienia bo takie chruściki są prawie dietetyczne :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 24 stycznia Rewelacja:) Jak ja nie cierpię piec faworków w głębokim tłuszczu:( Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń