Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na lżejszą wersję faworków, bo nie smażonych, a pieczonych w piekarniku. Faworki są bardzo smaczne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.
Do miski wybijam żółtka, dodaję kefir, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, masło i dokładnie mieszam (mieszałam rózgą).
Następnie dodaję mąkę, sodę i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 2-3 minuty.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed wałkowaniem podsypuję mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki, każdy faworek nacinam wzdłuż na środku i przekładam przez nacięcie jeden z końców ciasta.
Tak przygotowane faworki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki piekę na dwie tury.
Pieczenie:
Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 12 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem, faworki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 10841
Makowiec last minute, kto powiedział ze makowiec musi być drożdżowy. W tym ro...
Odsłon: 8844
wspaniałe w smaku, pięknie wygląda i na przyrządzenie potrzeba mało składnikó...
Odsłon: 613
Makowiec last minute, kto powiedział ze makowiec musi być drożdżowy. W tym ro...
Odsłon: 8844
wspaniałe w smaku, pięknie wygląda i na przyrządzenie potrzeba mało składnikó...
Odsłon: 613
Składniki
Do miski wybijam żółtka, dodaję kefir, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny, masło i dokładnie mieszam (mieszałam rózgą). Następnie dodaję mąkę, sodę i mieszam łyżką tak aby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 2-3 minuty. Tak przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów, blat przed wałkowaniem podsypuję mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam faworki, każdy faworek nacinam wzdłuż na środku i przekładam przez nacięcie jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki piekę na dwie tury.
Pieczenie: Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 12 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone faworki oprószam cukrem pudrem, faworki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepisy Desery
Desery
Warstwowy koktajl owocowy
Desery
Torcik arbuzowy
Desery
Ciasto marchewkowe
Desery
Rolada biszkoptowa z kremem brzoskwiniowym
Warstwowy koktajl owocowy
Koktajl owocowy gości na naszym stole prawie codziennie. Dziś jego odsłona wa...
Odsłon: 232
Torcik arbuzowy
Polecam smaczny torcik arbuzowy , bardzo dobry na upalne dni. Radość dla dzi...
Odsłon: 190