Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wypróbuj ten przepis.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Mąkę wsyp do miski, wlej 350 ml piwa i dodaj żółtka. Całość zacznij zagniatać. Dodawaj alkohol partiami, aby konsystencja ciasta nie była zbyt sucha. Zagnieć. Uformuj kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na 40 minut.
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Ostrym nożem wytnij prostokąty o szerokości około 3-4 centymetry i długości 12-15 centymetrów. Na środku ostrym nożem zrób delikatne przecięcie. Przeciągnij obydwa końce, aby stworzyć kształt faworka. Powtórz z każdym paskiem ciasta.
W garnku albo na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 175 stopni Celsjusza. Smaż partiami z obu stron przez kilka minut. Faworki powinny wyraźnie się zarumienić. Wyciągaj łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym. Odsącz z tłuszczu, a kiedy faworki z piwem ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.