Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wypróbuj ten przepis.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20714
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20714
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Składniki
Mąkę wsyp do miski, wlej 350 ml piwa i dodaj żółtka. Całość zacznij zagniatać. Dodawaj alkohol partiami, aby konsystencja ciasta nie była zbyt sucha. Zagnieć. Uformuj kulę, przykryj folią i umieść w lodówce na 40 minut.
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Ostrym nożem wytnij prostokąty o szerokości około 3-4 centymetry i długości 12-15 centymetrów. Na środku ostrym nożem zrób delikatne przecięcie. Przeciągnij obydwa końce, aby stworzyć kształt faworka. Powtórz z każdym paskiem ciasta.
W garnku albo na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 175 stopni Celsjusza. Smaż partiami z obu stron przez kilka minut. Faworki powinny wyraźnie się zarumienić. Wyciągaj łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym. Odsącz z tłuszczu, a kiedy faworki z piwem ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.