Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawałowy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Faworki z proszkiem do pieczenia wychodzą niesamowicie kruche, a do tego pięknie wyrastają podczas smażenia. Oprócz spulchniacza jakim jest proszek do pieczenia do ciasta dodaję również spirytus, który zapobiega wsiąkaniu oleju. Dzięki temu faworki wychodzą lekkie, mocno napowietrzone i chrupiące.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 718
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22745
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15110
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4841
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45357
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 718
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22745
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15110
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4841
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45357
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, śmietanę, żółtka jaj i łyżeczkę spirytusu. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Proces zagniatania powinien trwać około 20 minut. Ciasto początkowo zagniatamy dłońmi, następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek i składamy na dwie części. Proces składania i wałkowania ciasta powtarzamy 10-15 razy.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek o grubości około 1-2 mm. Wycinamy podłużne prostokąty o wymiarach około 2,5 cm na 8 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie o długości około 3 cm. Przez środek przewijamy jeden koniec ciasta.
Tak przygotowane faworki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju (do temperatury około 180 stopni) na złoty kolor z każdej strony. Usmażone faworki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Jeszcze cieple faworki obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!