Do góry

Desery Przepis na:

Ferrero rocher

Ferrero rocher

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 17656

HIT!!! Ciasto Ferrero rocher zrobiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Nie za słodkie orzechowo- czekoladowe ciasto z kajmakiem i wafelkami. Ciasto bez pieczenia z kakaowymi herbatnikami. Idealne dla łasuchów.

Składniki

  • 300g kakaowych herbatników (mogą być maślane)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 500g mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki nutelli
  • 100g orzechowych wafelków
  • 400g masy kajmakowej
  • 100g siekanych orzechów laskowych
  • kakao do oprószenia ciasta
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpne. Ubijamy razem dosyć długo, do momentu aż masa będzie gęsta i jednolita. Dodajemy mleko w proszku, Mieszamy na jednolitą masę.

    * Całość kremu dzielimy na połowę.

    * Do jednej części dodajemy nutellę i drobno pokrojone wafelki.

    * Drugą część masy dzielimy na połowę. Jedną zostawiamy jasną. Do drugiej dodajemy masę kajmakową, 3 czubate łyżki mleka w proszku i orzechy, mieszamy.

  2. Na dnie formy układamy warstwę herbatników. Wykładamy masę z nutellą i wafelkami. Przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek. Kolejno smarujemy masą z kajmakiem i orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierzch ciasta wykładamy jasną masę i posypujemy kakao. Ciasto chłodzimy przez całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń