Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet szpikowany słoninką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 275
Składniki
Zrób marynatę: podgrzej ocet z miodem, mieszaj, aż miód się rozpuści. Domieszaj olej, odstaw, aż ostygnie.
Cebule obierz, pokrój na grube plastry. Ząbki czosnku obierz (jeśli są większe, przekrój je na połowy), słoninkę pokrój na małe słupki. Możesz ją oprószyć ostrą papryką.
Mięso umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, naszpikuj czosnkiem i słoniną. Obłóż cebulą, zalej marynatą. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzej olej i podsmaż mięso. Każdą kawałek zawiń w folię aluminiową i włóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika,i piecz około 60 minut w 160oC.
Podawaj na ciepło lub na zimno, jako np. wędlinę na kanapki, z ziołowym sosem majonezowym.
Soczysty drób!
Do piekarnika wstaw miseczkę z wodą – wtedy mięso nie wyschnie! Także dodatek słoniny sprawi, że mięso będzie soczyste.Źródło: Naj