Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na truskawkowy deser panna cotta na maślance. Jest to dużo lżejsza i zdrowsza wersja włoskiego deseru. Całość podana z musem z dojrzałego mango oraz świeżymi owocami. Deser pysznie smakuje oraz orzeźwia, dlatego świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus i przelewamy do rondelka. Dodajemy do nich erytrytol* oraz maślankę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W gorącej mieszance rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, przelewamy do pucharków, studzimy i wkładamy do lodówki do stężenia. * Do posłodzenia deseru możemy użyć także słodzika, stevii lub ksylitolu.
Dojrzałe mango miksujemy na gładki mus* i przekładamy go na wierzch stężałej panna cotty. Deser dekorujemy świeżymi owocami truskawek i borówek oraz liskami tymianku (lub mięty). * Do przygotowania deseru możemy użyć także gotowej pulpy z mango.
Deser możemy przygotować także w pełnej truskawkowej wersji. Wtedy pulpę z mango zastępujemy zmiksowanymi na gładko truskawkami. Świetnie sprawdzi się także syrop klonowy, na którym ułożymy kawałki świeżych truskawek.