Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na truskawkowy deser panna cotta na maślance. Jest to dużo lżejsza i zdrowsza wersja włoskiego deseru. Całość podana z musem z dojrzałego mango oraz świeżymi owocami. Deser pysznie smakuje oraz orzeźwia, dlatego świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 717
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 253
Przepis na waniliowe placki z mąki kasztanowej pochodzi z 529. odcinka progra...
Odsłon: 75
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 857
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 388
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 717
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 253
Przepis na waniliowe placki z mąki kasztanowej pochodzi z 529. odcinka progra...
Odsłon: 75
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 857
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 388
Składniki
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Truskawki miksujemy na gładki mus i przelewamy do rondelka. Dodajemy do nich erytrytol* oraz maślankę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. W gorącej mieszance rozpuszczamy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, przelewamy do pucharków, studzimy i wkładamy do lodówki do stężenia. * Do posłodzenia deseru możemy użyć także słodzika, stevii lub ksylitolu.
Dojrzałe mango miksujemy na gładki mus* i przekładamy go na wierzch stężałej panna cotty. Deser dekorujemy świeżymi owocami truskawek i borówek oraz liskami tymianku (lub mięty). * Do przygotowania deseru możemy użyć także gotowej pulpy z mango.
Deser możemy przygotować także w pełnej truskawkowej wersji. Wtedy pulpę z mango zastępujemy zmiksowanymi na gładko truskawkami. Świetnie sprawdzi się także syrop klonowy, na którym ułożymy kawałki świeżych truskawek.