Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny fit tort bezowy zamiast cukru cukier zastępujemy erytrytolem:) Zamiast sosu malinowego można zrobić sos z truskawek,mango lub innych owoców.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22413
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14411
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4457
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43530
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 555
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 528
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22413
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14411
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4457
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43530
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 555
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 528
Składniki
Beza: Białka jaj starannie oddzielamy od żółtek (nie może się przedostać do białek nawet najmniejsza część żółtka),najlepiej do suchego i czystego naczynia. Ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo, dalej ubijając, dodajemy erytrol.
Na koniec łyżkę octu i mąki. Ubijamy jeszcze przez około minutę. Konsystencja powinna być sztywna by dało się uformować z niej okrągły, wysoki kształt.
Na papierze do pieczenia lub silikonowej podkładce okrągły kształt z wgłębieniem w środku – to miejsce na krem i sos.
Piekarnik nagrzewamy do 130º C i pieczemy bezę przez pół godziny góra/dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100º C i suszymy w piekarniku jeszcze przez ok. 1,5 godziny.
Upieczoną bezę odstawiamy do ostygnięcia . Mimo niskiej temperatury pieczenia, beza z erytrytolu nigdy nie będzie tak biała jak ta z cukru,ponieważ w trakcie pieczenia erytrytol ciemnieje co jest jak najbardziej normalne.
Krem: Krem z mleka kokosowego ubijamy mikserem,dodajemy pokrojoną laskę wanilii i erytrytol (lub inny słodzik, cukier,miód). Krem jak i sos polecam wyłożyć na bezę tuż przed podaniem, żeby nie namokła.
Sos: W małym garnuszku rozpuszczamy erytrytol (lub inny słodzik, cukier,miód) z sokiem z połowy cytryny. Kiedy pojawią się bąbelki dodajemy maliny lub inne owoce. Gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozgotowują. Sos można zmiksować i przetrzeć przez sitko,lecz nie jest to obowiązkowe:):):)
Bezę wykładamy kremem polewamy sosem i opcjonalnie ozdabiamy owocami. Smacznego!<3:)