Do góry

Desery Przepis na:

Fit tort bezowy z kremem kokosowym i sosem malinowym

Fit tort bezowy z kremem kokosowym i sosem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 256

Pyszny fit tort bezowy zamiast cukru cukier zastępujemy erytrytolem:) Zamiast sosu malinowego można zrobić sos z truskawek,mango lub innych owoców.

Składniki

  • Składniki na bezę:
  • 4 białka ŚWIEŻYCH jaj z lodówki
  • pół szklanki erytrolu
  • łyżka octu jabłkowego
  • Składniki na krem:
  • puszka mleczka kokosowego (gęsta część)
  • erytrytol do smaku
  • 1 laska wanilii
  • Składniki na sos:
  • 1 szklanka malin (lub innych owoców,mogą być mrożone)
  • sok z 1/2 cytryny
  • erytrytol,miód do smaku
  • opcjonalnie owoce do dekoracji
5-6 os. 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Fit tort bezowy z kremem kokosowym i sosem malinowym

Przygotowanie

  1. Beza:

    Białka jaj starannie oddzielamy od żółtek (nie może się przedostać do białek nawet najmniejsza część żółtka),najlepiej do suchego i czystego naczynia. Ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo, dalej ubijając, dodajemy erytrol.

  2. Na koniec łyżkę octu i mąki. Ubijamy jeszcze przez około minutę.
    Konsystencja powinna być sztywna by dało się uformować z niej okrągły, wysoki kształt.

  3. Na papierze do pieczenia lub silikonowej podkładce okrągły kształt z wgłębieniem w środku – to miejsce na krem i sos.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 130º C i pieczemy bezę przez pół godziny góra/dół. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100º C i suszymy w piekarniku jeszcze przez ok. 1,5 godziny.

  5. Upieczoną bezę odstawiamy do ostygnięcia .


    Mimo niskiej temperatury pieczenia, beza z erytrytolu nigdy nie będzie tak biała jak ta z cukru,ponieważ w trakcie pieczenia erytrytol ciemnieje co jest jak najbardziej normalne.

  6. Krem:
    Krem z mleka kokosowego ubijamy mikserem,dodajemy pokrojoną laskę wanilii i erytrytol (lub inny słodzik, cukier,miód).
    Krem jak i sos polecam wyłożyć na bezę tuż przed podaniem, żeby nie namokła.

  7. Sos:
    W małym garnuszku rozpuszczamy erytrytol (lub inny słodzik, cukier,miód) z sokiem z połowy cytryny.
    Kiedy pojawią się bąbelki dodajemy maliny lub inne owoce.
    Gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozgotowują.
    Sos można zmiksować i przetrzeć przez sitko,lecz nie jest to obowiązkowe:):):)

  8. Bezę wykładamy kremem polewamy sosem i opcjonalnie ozdabiamy owocami.
    Smacznego!<3:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń