Do góry

Desery Przepis na:

Flambirowane crêpes z pomarańczami

Flambirowane crêpes z pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 5579

Dodano:

Odsłon: 1187

Crêpes to fancuskie cienkie nalesniki, sa doskonalym deserem na wszelkie okazje, na Sylwestra szczególnie pasuja flambirowane w likierze pomaranczowym z dodatkiem filetów z pomaranczy.

Składniki

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4-6 łyżek likieru pomarańczowego lub podobnego alkoholu
  • masło klarowane
  • 2 organiczne pomarańcze
  • trochę cukru pudru
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesiac make i podgrzac troche mleko. Wszystkie skladniki wymieszac w misce i odstawic pod przykryciem na 20 minut.
    Zeskrobac troche skórki z pomaranczy, nastepnie je obrac i wyciac filety. Sok z pomaranczy wymieszac z filetami i skórka pomaranczowa.
    Smazyc na masle klarowanym cienkie nalesniki przez1-2 min. po obu stronach az beda zlotobrazowe.
    Zlozyc gotowe nalesniki w trójkaty i wlozyc po 2-3 sztuki z powrotem do goracej patelni z odrobina klarowanego masła. Dodac likier pomaranczowy i zapalic. Fambirowac przez chwile, nastepnie dodac filety pomaranczowe.

  2. Nalesniki podawac z filetami, posypane cukrem pudrem.

  3. Jesli pozostana nam filety pomaranczowe, mozemy je podac np. z baklawa, posypane cukrem pudrem lub z lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń