Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten elegancki fondant to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych, czekoladowych doznań. Ten delikatny deser zachwyca swoim bogatym smakiem i aksamitną konsystencją. Po przekłuciu miękkiej, lekko chrupiącej powierzchni, ujawnia się gorąca, płynna czekolada. Fondant podaj na eleganckim talerzyku, aby dopełnić ucztę wyjątkowym deserem. Wypiek możesz serwować samodzielnie, ze świeżymi owocami lub z gałką waniliowych lodów.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30427
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 302
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4370
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3611
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30427
Składniki
Przygotuj okrągłe foremki (średnica – ok. 10 cm). Dokładnie wysmaruj je masłem i wysyp mąką lub kakao (otrzep nadmiar). Do metalowej miski włóż posiekaną czekoladę i miękkie masło, po czym rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut. W osobnej misce utrzyj jajka i żółtka z cukrem do uzyskania gęstej, jasnej masy. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Cienkim strumieniem wlewaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszaj do uzyskania lejącego ciasta.
Przelej ciasto do foremek, rozgrzej piekarnik do 180-200°C, ustaw foremki na dużej blasze i wstaw do pieca na 10-12 minut, aż na wierzchu uformuje się skórka i ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki. Wyjmij fondanty z piekarnika, odstaw na ok. 1 minutę i ostrożnie wyjmuj desery z foremek. Ciastka przełóż na talerz do serwowania, posyp wiórkami czekolady i szczyptą soli morskiej. Jako wykończenie sprawi się także sos karmelowy, polewa czekoladowa lub gałka waniliowych lodów.