Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten elegancki fondant to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych, czekoladowych doznań. Ten delikatny deser zachwyca swoim bogatym smakiem i aksamitną konsystencją. Po przekłuciu miękkiej, lekko chrupiącej powierzchni, ujawnia się gorąca, płynna czekolada. Fondant podaj na eleganckim talerzyku, aby dopełnić ucztę wyjątkowym deserem. Wypiek możesz serwować samodzielnie, ze świeżymi owocami lub z gałką waniliowych lodów.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1040
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 945
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1040
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 945
Składniki
Przygotuj okrągłe foremki (średnica – ok. 10 cm). Dokładnie wysmaruj je masłem i wysyp mąką lub kakao (otrzep nadmiar). Do metalowej miski włóż posiekaną czekoladę i miękkie masło, po czym rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia na ok. 10 minut. W osobnej misce utrzyj jajka i żółtka z cukrem do uzyskania gęstej, jasnej masy. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Cienkim strumieniem wlewaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszaj do uzyskania lejącego ciasta.
Przelej ciasto do foremek, rozgrzej piekarnik do 180-200°C, ustaw foremki na dużej blasze i wstaw do pieca na 10-12 minut, aż na wierzchu uformuje się skórka i ciasto zacznie odchodzić od brzegów foremki. Wyjmij fondanty z piekarnika, odstaw na ok. 1 minutę i ostrożnie wyjmuj desery z foremek. Ciastka przełóż na talerz do serwowania, posyp wiórkami czekolady i szczyptą soli morskiej. Jako wykończenie sprawi się także sos karmelowy, polewa czekoladowa lub gałka waniliowych lodów.