Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort inspirowany francuskim specjałem ,,Fraisier,, o nieco zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. ;)
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1140
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8758
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3142
Polecam.
Odsłon: 1947
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1140
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8758
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3142
Polecam.
Odsłon: 1947
Składniki
Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt przekroić na trzy blaty Do tortownicy włożyc blat biszkoptu do okoła niego ułożyć przekroione na pół truskawki w środku wyłozyc 1/4 bitej śmietany.Przykryć drugim blatem, który należy nieco przyciąć aby dopasowac do formy biszkopt posmarować ponownie 1/4 bitej śmietany. Na śmietane wyłożyć pare pokroinych truskawek. Przykryć ostatnim blatem udekorować pozostałą śmietaną i truskawkami