Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie ciasteczka cynamonowe i trzcinowo karmelowe

Francuskie ciasteczka cynamonowe i trzcinowo karmelowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 384

Dodano:

Odsłon: 380

Małe ciasteczka, które bajecznie prosto się przygotowuje, a dodatkowo, tak niewiele to kosztuje. Gotowe składniki tylko mamy, posypujemy ciasto i je odpowiednio składamy. Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania.

Składniki

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
  • cukier cynamonowy,
  • syrop trzcinowy złocisty,
  • przyprawa do kawy Karmel i Wanilia.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Francuskie ciasteczka cynamonowe i trzcinowo karmelowe

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C.

    Ciasteczka cynamonowe:
    Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie równą linie.
    Całą powierzchnię posypujemy cukrem cynamonowym, następnie zaczynając od dłuższych boków składamy ciasto do środka, do wyznaczonej linii.

  2. Ciasto ponownie posypujemy cukrem, składamy i dociskamy, np. za pomocą wałka.
    Za pomocą widelca dociskamy ciasto, tylko od strony łączenia.

  3. Kroimy na paski o grubości ok. 1 cm, maksymalnie 1,5 cm.

  4. Paski ciasta (stroną przecięcia, patrz na zdjęcie) układamy, w odstępach, na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Pieczemy ok. 12 min, do zrumienienia.
    Pozostawiamy 2 -3 min i zdejmujemy z blachy, odstawiamy do przestygnięcia.

    Rada: porcję z jednego ciasta można podzielić na dwa pieczenia.

  6. Ciasteczka trzcinowo karmelowe:
    Przygotowanie jest identyczne jak wyżej, tylko ciasto polewamy syropem trzcinowym, za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na całej powierzchni, a następnie posypujemy zmieloną przyprawą karmelowo waniliową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 stycznia 2019 Proste i pyszne słodkości, a że francuz zawsze jest w lodówce, to trzeba będzie zrobić :) Super się zapowiada :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń