Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuskie kieszonki"
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1031
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 291
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 1031
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 291
Składniki
Ciasto francuskie ułóż na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 mm. Pokrój go w kwadraty 12 na 12 cm. Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, musisz je wcześniej rozmrozić.
Z mleka, cukru kryształu i budyniu w proszku ugotuj gęsty budyń. Mieszaj energicznie, aż lekko przestygnie. Potem dodaj do niego żółtka oraz kremówkę. Zmiksuj.
Kwadraty z ciasta francuskiego ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Na środku każdego umieść po dwie łyżki kremu oraz oczyszczone maliny i jeżyny. Rogi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem, przełóż przez siebie i sklej, aby powstały kieszonki.
Wierzch ciastek posmaruj resztą jajka. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 15 minut, a następnie obniż temp. do 180 stopni i dopiekaj kolejne 15 minut. Kiedy ciastka się upieką, poczekaj, aż wystygną, a potem oprósz je cukrem pudrem.
czas ok. 45 min; porcja – 360 kcal cena 80 grŹródło: Świat kobiety