Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym deserem! Galaretka kwiat 3D może się wydawać bardzo skomplikowana, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Można w niej wykonać rozmaite: płatki, liście czy kwiatki w wielu kolorach.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 109
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2186
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4008
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 54
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1423
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 109
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2186
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4008
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 54
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1423
Składniki
Przezroczysta kopuła: • Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę • Dodajemy sok z cytryny, rozpuszczamy cukier i dokładnie mieszamy • Wlewamy do przezroczystych salaterek i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny Dekoracje: • Kiedy przezroczysta galaretka będzie już gotowa szykujemy składniki na kwiaty • Zagotowujemy mleko, dodajemy żelatynę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia • Dzielimy na tyle porcji, ile chcemy uzyskać kolorów • Do każdego porcji dodajemy barwnik spożywczy, ja użyłem jednego koloru ale różnych ilościach aby uzyskać inne barwy • Gdy kolorowe płyny ostygną, nabieramy porcjami do strzykawki i zaczynamy wykonywać dekoracje • Igłę wbijamy głęboko w środek galaretki jednocześnie przesuwając lekko w bok aby ja rozciąć i nadać kształt liścia • Wstrzykujemy trochę płynu i ponawiamy czynność kawałek dalej •Szerokie liście możemy np. wykonać nacinając galaretkę nożem i wstrzykując w to miejsce kolorowy płyn
Spód: • Zagotowujemy wodę, dodajemy żelatynę, cukier, mieszamy, dodajemy serek i jeszcze raz mieszamy • Do zewnętrznych ścianek dociskamy pokrojone owoce • Całość zalewamy masą serkową i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny • Gotowe galaretki obracamy spodem do góry i ogrzewamy lekko suszarka aby ułatwić wyjmowanie (lub wstawiamy do gorącej wody na kilka sekund).