Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskocz swoich bliskich tym niezwykłym deserem! Galaretka kwiat 3D może się wydawać bardzo skomplikowana, ale tak na prawdę wcale takie nie jest. Można w niej wykonać rozmaite: płatki, liście czy kwiatki w wielu kolorach.
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 779
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12299
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7431
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 779
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12299
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7431
Składniki
Przezroczysta kopuła: • Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej żelatynę • Dodajemy sok z cytryny, rozpuszczamy cukier i dokładnie mieszamy • Wlewamy do przezroczystych salaterek i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny Dekoracje: • Kiedy przezroczysta galaretka będzie już gotowa szykujemy składniki na kwiaty • Zagotowujemy mleko, dodajemy żelatynę, cukier i mieszamy do rozpuszczenia • Dzielimy na tyle porcji, ile chcemy uzyskać kolorów • Do każdego porcji dodajemy barwnik spożywczy, ja użyłem jednego koloru ale różnych ilościach aby uzyskać inne barwy • Gdy kolorowe płyny ostygną, nabieramy porcjami do strzykawki i zaczynamy wykonywać dekoracje • Igłę wbijamy głęboko w środek galaretki jednocześnie przesuwając lekko w bok aby ja rozciąć i nadać kształt liścia • Wstrzykujemy trochę płynu i ponawiamy czynność kawałek dalej •Szerokie liście możemy np. wykonać nacinając galaretkę nożem i wstrzykując w to miejsce kolorowy płyn
Spód: • Zagotowujemy wodę, dodajemy żelatynę, cukier, mieszamy, dodajemy serek i jeszcze raz mieszamy • Do zewnętrznych ścianek dociskamy pokrojone owoce • Całość zalewamy masą serkową i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny • Gotowe galaretki obracamy spodem do góry i ogrzewamy lekko suszarka aby ułatwić wyjmowanie (lub wstawiamy do gorącej wody na kilka sekund).