Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser na upalne dni. Nie potrzeba do niego nagrzewać piekarnika ;) Idealnie chłodzi, a przy tym efektownie wygląda. Niskokaloryczny, pełny witamin, banalnie prosty w wykonaniu. Można użyć dowolnych innych owoców.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 374
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 131
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 374
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 131
Składniki
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Arbuz wydrążyć łyżeczką tak by powstały małe półkule, usunąć pestki. Odłożyć połowę z nich, wyłożyć do miski. Truskawki i banany pokroić w półplasterki. Wiśnie (ewentualnie czereśnie) wypestkować. Morelę pokroić na nieduże plasterki.
Wymieszać wszystkie owoce, wyłożyć do wydrążonego arbuza. Owoce zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Pokroić na ćwiartki. Można podawać z bitą śmietaną.