Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto skusiło mnie swoim pysznym smakiem , gdy je próbowałam pomyślałam sobie że muszę zrobić takie ciasto w domu dla moich bliskich i okazało się że to strzał w dziesiątkę , posmakowało wszystkim. Polecam na świąteczny stół i nie tylko.
blaszka, papier do pieczenia, garnek, łyżka, mikser,
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3007
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3007
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy na przemian cukier i żółtka, następnie do ubitej już masy jajecznej przesiewamy mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową lecz nie mikserem tylko drewnianą łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma 30/26 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. około 25 minut. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, 1/3 rozpuszczonej galaretki wkładamy do lodówki do stężenia, a następnie kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec dodajemy śmietan fixy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. 1/3 rozpuszczonej żelatyny wlewamy stopniowo do ubitej śmietany, miksujemy na najniższych obrotach do połączenia śmietany z żelatyną. Kefiry i śmietany przelewamy do wysokiego naczynia, miksujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści następnie dodajemy pozostałą rozpuszczoną żelatyny i jeszcze raz miksujemy. Pokrojoną galaretkę dzielimy na 2 części jedną dodajemy do ubitej śmietany, a drugą część do kremu z kefiru. Obie masy delikatnie wymieszać. Na biszkopt nakładamy masę śmietankową, na masę nakładamy herbatniki, wkładamy na 30 min do lodówki, po czym na herbatniki nakładamy masę kefirowo-- śmietanową . Pozostałą tężejąca galaretkę rozprowadzamy na górę ciasta. Całość wkładamy do lodówki, aż się wszystko ładnie stężeje. Smacznego.