Do góry

Desery Przepis na:

galaretkowiec

galaretkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 8359

Dzieci uwielbiają galaretki, a ja ostatnio muszę unikać nabiału, to takie ciasto dla mnie jest strzałem w dziesiątkę! Robi się je stosunkowo szybko. Najdłuższy etap to studzenie galaretek i czekanie, aż zaczną tężeć. Reszta to pestka. Ciasto nie wymaga dużych umiejętności, a prezentuje się ładnie, bo kolorowo, a przede wszystkim jest smaczne. O to przecież chodzi, aby wyglądało i smakowało ;)

Składniki

  • Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu
  • Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, sok z cytryny
  • Ponadto: 3 dowolne galaretki (u mnie gruszkowa, wiśniowa i cytrynowa), 2 jabłka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty.

    Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

    Każdą galaretkę należy rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Wystudzić i poczekać, aż zacznie tężeć.

  2. Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Pierwszy z nich delikatnie nasączamy ponczem. Wykładamy tężejącą galaretkę. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, sączymy i wykładamy czerwoną galaretkę. Ponownie kładziemy ostatni blat. Jabłka kroimy na plasterki, układamy na biszkopcie i zalewamy galaretką cytrynową. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto całkowicie się zwarło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń