Do góry

Desery Przepis na:

Galette z jabłkami ( Tarta )

Przepis dnia 2012-05-22
Galette z jabłkami ( Tarta )

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3703

Dodano:

Odsłon: 12723

Galette to rodzaj rustykalnej tarty, pieczonej bez formy.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Galette z jabłkami ( Tarta )

Przygotowanie

  1. Mąkę, sól, cukier oraz masło łączymy razem ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając wodę. Wałkujemy ciasto na grubość ok. pół cm. tworząc okrąg. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plasterki. Następnie układamy na cieście jeden obok drugiego, starając się stworzyć z nich koło. Pozostawiamy ok. 4 cm od brzegów ciasta. Jabłka obsypujemy cukrem oraz cynamonem. Następnie wywijamy brzegi ciasta do środka. Pieczemy w 180 C przez 30 min. do zarumienienia ciasta. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KrzychK 06 marca 2014 Ludzie ogarnijcie, ze istnieją jednostki miary takie jak: gram, dekagram itd itp całe szczęście, ze na łokcie nic nie trzeba mierzyć. To nie czasy komuny, gdzie istniały tylko musztarduwy i łyżki zGS'u.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Globigeryna 03 sierpnia 2012 Właśnie zrobiłam i przeszło najśmielsze oczekiwania! Choć myślałam, że nic z tego nie będzie, bo ciasto wydawało się "dziwne" i a podczas pieczenia wyglądało jakby w ogóle nic się nie piekło :) Tylko czy mogłabym prosić o przelicznik łyżek masła na wagę? Żebym się na drugi raz (a zrobię kolejny raz na pewno!) nie stresowała tym, że łyżka łyżce nierówna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 maja 2012 Świetne zdjęcie, trochę jak pizza na słodko :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń