Do góry

Desery Przepis na:

Gerbaud

Gerbaud

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2806

Dodano:

Odsłon: 7741

Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.

Składniki

  • Węgierskie ciasto, na które przepis znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.
  • 2 żółtka
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany(u mnie 18%)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • Masa:
  • 3 szklanki dżemu morelowego- ja użyłam powideł śliwkowych
  • 30 dag mielonych orzechów włoskich
  • 40 dag cukru- proponuję zmniejszyć o połowę
  • Polewa:
  • 1 szklanka wody
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Gerbaud

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam, dodaję margarynę i razem rozcieram. Odkładam jedną grudkę masła z mąką, którą użyję później do zrobienia polewy. W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Gotowe odstawiam na 2 godz do lodówki, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp.180-200'C i wstawiam ciasto na 30 min. Upieczone wygładzam delikatnie wierzch za pomocą wałka by pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiam. W garnuszku gotuję wodę z cukrem do czasu, aż syrop będzie sklejał palce. Dodaję kakao, zestawiam z ognia i dorzucam odłożoną grudkę masła. Polewę studzę i polewam wierzch mojego ciasta. Odstawiam na całą noc i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń