Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesamowicie smacznych, wilgotnych pączków w kształcie karbowanych oponek. W cukierniach dostępne są cały rok, ale w tłusty czwartek czy ostatki dosłownie znikają z półek. Jeśli nie chcesz wówczas obejść się smakiem, miej pod ręką poniższy przepis! Przygotujesz z niego około 25 pączków.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22613
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14928
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4714
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44718
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 640
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22613
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14928
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4714
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44718
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 640
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Zagotuj w rondelku wodę z dodatkiem masła i soli. Gdy masło się rozpuści, a woda osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz moc palnika do minimum. Przesyp do wody przesianą przez sitko mąkę i od razu zacznij energicznie mieszać zawartość rondelka. Ucieraj ciasto na pączki do chwili, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Wówczas odstaw do przestudzenia.
Przestudzone ciasto przełóż do misy miksera. Miksuj, dodając po jednym jajku.
Przełóż ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 12 mm. Podziel arkusz papieru do pieczenia na kwadraty o wymiarach około 10x10 cm. Natłuść je olejem. Na każdy kwadrat wyciśnij ze szprycy kółko o średnicy około 7 cm.
W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do temperatury 180°C. Musi być go tyle, by pączki zanurzyły się w nim do połowy. Partiami wkładaj na patelnię „gniazda” razem z papierem (papierem do góry). Po około minucie usuń papier z pomocą szczypiec. Smaż jeszcze około 3-4 minuty i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez 4-5 minut.
Usmażone „gniazda” układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.