Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesamowicie smacznych, wilgotnych pączków w kształcie karbowanych oponek. W cukierniach dostępne są cały rok, ale w tłusty czwartek czy ostatki dosłownie znikają z półek. Jeśli nie chcesz wówczas obejść się smakiem, miej pod ręką poniższy przepis! Przygotujesz z niego około 25 pączków.
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 1572
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 107
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 938
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 120
Deserki proste i szybkie w przygotowaniu, wielosmakowe dlatego że są galaretk...
Odsłon: 1572
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 107
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 938
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 120
Składniki
Zagotuj w rondelku wodę z dodatkiem masła i soli. Gdy masło się rozpuści, a woda osiągnie temperaturę wrzenia, zmniejsz moc palnika do minimum. Przesyp do wody przesianą przez sitko mąkę i od razu zacznij energicznie mieszać zawartość rondelka. Ucieraj ciasto na pączki do chwili, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Wówczas odstaw do przestudzenia.
Przestudzone ciasto przełóż do misy miksera. Miksuj, dodając po jednym jajku.
Przełóż ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 12 mm. Podziel arkusz papieru do pieczenia na kwadraty o wymiarach około 10x10 cm. Natłuść je olejem. Na każdy kwadrat wyciśnij ze szprycy kółko o średnicy około 7 cm.
W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do temperatury 180°C. Musi być go tyle, by pączki zanurzyły się w nim do połowy. Partiami wkładaj na patelnię „gniazda” razem z papierem (papierem do góry). Po około minucie usuń papier z pomocą szczypiec. Smaż jeszcze około 3-4 minuty i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez 4-5 minut.
Usmażone „gniazda” układaj na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Gdy przestygną, oprósz je cukrem pudrem.