Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gniazdka wiedeńskie parzone"
To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-...
Odsłon: 100
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 21
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 49
To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-...
Odsłon: 100
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 21
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 49
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 0,50 zł
Z pergaminu wycinamy 24 kwadraty o wielkości 5 x 5 cm, każdy lekko smarujemy olejem.
Wodę z masłem i szczyptą soli doprowadzamy do zagotowania w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż gładkie, bez grudek ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Studzimy. Cały czas mieszając, dodajemy po jednym jajku.
Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego. Na kawałki pergaminu wyciskamy ozdobne gniazdka. Wrzucamy, papierem do góry, na rozgrzany olej. Po chwili usuwamy papier, gniazdka dosmażamy z obydwu stron. Ciepłe lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia